نگرانی های جلسه اول تراپی یا روان درمانی
سوال این است ، در جلسه اول روان درمانی چه اتفاقاتی می افتد؟ خیلی از ما برای شروع پروسه روان درمانی با یک روانشناس یا تراپیست سوال ها و نگرانی هایی مهم داریم. نگرانی هایی از جنس اینکه در جلسه اول چه اتفاقاتی قرار است بیفتد؟ چه سوال هایی قرار است پرسیده شود؟ چه چیزهایی از زندگی ام را باید به تراپیستم بگویم ؟ و …
ندانستن این چیزها ما را نگران میکند و حتی گاهی این نگرانی به قدری زیاد است که برخی حتی وارد پروسه روان درمانی نمی شوند. میدانیم که چیز های نامعلوم و اتفاقات ندانسته برای همه ما آدمیان ترسناک هستند ، ما از اتفاقات نامعلوم ترس داریم و روان درمانی که قرار است در مورد خودمان و اتفاقات بسیار خصوصی زندگیمان باشد می تواند این ترس و نگرانی را به شدت بالا ببرد.
در این مجال و مقال می خواهیم کمی در مورد اتفاقات و گفت و شنودهای جلسه اول تراپی صحبت کنم و امید دارم که این مقاله بتواند در کاهش نگرانی شما و روشن کردن ذهنتان در مورد اتفاقات جلسات اول درمان به شما کمک کند.
این مسئله را در نظر داشته باشید که بسیاری از مطالب این مقاله مربوط به جلسات رواندرمانی با من ، یعنی مصطفی نجمآبادی است و ممکن است رواندرمانگران و تراپیستهای دیگر با رویکرد های دیگر درمانی مدل های متفاوتی از درمان را به شما پیشنهاد کنند و جلسات اول متفاوتی را برای شما در نظر داشته باشند .
به صورت کلی جلسه اول برای من ، جلسه آشنایی و همچنین پایه ریزی یک ارتباط طولانی مدت و حرفه ای است. لطفا به روان درمانی به مثابه یک فرایند نگاه کنید که نیاز به جلسات متعدد دارد و قرار است که در آن آرام آرام تغییرات بنیادی و اساسی در وجود ما اتفاق بیفتد ، پس نیاز داریم که جلسه اول در مورد بخشی از کلیت مسیر با هم صحبت کنیم تا شما بتوانید در مورد حضور یا عدم حضور خود در این سری جلسات تصمیم گیری دقیقی داشته باشید.
هدف درمان از نگاه مراجع چیست؟
در جلسه اول ، در مورد هدف های شما صحبت خواهیم کرد. اینکه چه هدفی از حضور در این جلسات دارید؟ به دنبال چه چیزی هستید؟ چه مشکل یا مشکلاتی شما را به حضور در اتاق درمان فراخوانده است؟ و در کنار این اهداف ، انتظارات شما از اتاق درمان چیست؟ بعد کمی در مورد این اهداف و انتظارات صحبت خواهیم کرد ، در مورد اینکه در هر مورد چه مقدار میتوانیم به این اهداف و انتظارات نزدیک شویم ، کدامشان شدنی است کدامشان نشدنی است و کدامشان را من نمی توانم یا کدامشان را باید چقدر در اولویت قرار داد.
جلسات تراپی شناور و غیرصلب هستند.
و اما یک نکته مهم آن است که الزاماً جلسه اول آن چنان که اینجا گفته میشود نیست! شما به عنوان مراجع صاحب جلسه هستید و آنگونه که بخواهید می توانید جلسه را داشته باشید ، با موضوع متفاوت ، مدلی متفاوت و مسئله ای متفاوت.
گاهاً یک مراجع با درد مشخص و مهم و بحرانی در جلسه اول حضور پیدا میکند که اصلاً مجال معرفی درست و درمان هم نداریم. پیش آمده مراجعانی که با اتفاقات مهم و بحرانی مراجعه کردهاند و حتی رد و بدل کردن بسیاری از اطلاعات اولیه را هم در جلسه اول رها کردیم چون مسئله مهمی در جریان بوده و می بایست به آن می پرداختیم. پس در کل انتظار استاندارد بسیار دقیق و مهندسی نداشته باشید. لطفا راحت باشید و آنچه را که خودتان هستید به جلسه بیاورید خودتان بهترین اید.
روند کاری در جلسات تراپی و رواندرمانی
از دیگر چیزهایی که در جلسه نخست خواهیم گفت آن است که کمی در مورد مدل و روند اتفاقات در اتاق درمان صحبت می کنیم ، از اینکه چه کسی بیشتر صحبت می کند ، از اینکه تمرین بین جلسات نداریم ، از این که در جلسات چه قوانینی رایج است .
در جلسات رواندرمانی ، دکتر مصطفی نجم آبادی به شما چه چیزی ارائه نخواهد داد؟
مساله مهم دیگر این است که من قرار نیست در این جلسات به شما بگویم که چه چیزی درست است یا چه چیزی غلط است و قرار نیست به شما بگویم که چه کار بکنید یا چه کار نکنید. (چرا که این مسیر را درست و مفید نمیدانم و صادقانه تر بلد هم نیستم!)
همچنین تلاشم را در این راستا خواهم کرد که شما را و هیچکدام از عزیزانتان را قضاوت نکنم. میدانیم که این نکته مهمی است که باید در تمام جلساتمان رعایت کنیم چون در جایی که قضاوت حضور دارد ، ما خودمان نخواهیم بود و این یعنی بی فایده شدن جلسات .
مشخصات کلی شما و خانواده تان چیست؟
از دیگر نکات مهمی که در جلسه اول مطرح خواهد شد آن است که یک دید کلی از فضای خانواده شما داشته باشیم. مثلا این که فرزند چندم هستید ، که در چگونه خانواده ای (متمرکز ، مستقل یا …) زندگی می کنید ، این که فضای کاری و اتفاقات روند زندگی شما در طول هفته به طور کلی چگونه است و …
یکی دیگر از سوال هایی که در جلسه اول راجع به آن صحبت میکنیم ، اتفاقاتی مثل اتفاقات و بیماری های مهم و خاصی است که ممکن است روی روند درمان موثر باشد و در مورد اینکه چنین مسائل یا بیماریهایی برای شما اتفاق افتاده است یا نه حرف خواهیم زد.
تراپیست قبلی شما چگونه بوده است؟
نکته دیگر در جلسه اول آن است که شما میتوانید از تجربیات قبلی درمانی خود با مشاوران و درمانگران قبلی خود سخن بگویید. البته که با نام تراپیست قبلی شما کاری نداریم ، اما کمی از رویکرد درمانی ، خوبی ها و مشکلات روند درمان قبلی تان میگوییم تا بتوانیم علت اتمام سری جلسات قبلی تان را بفهیم. این کمک میکند که بتوانیم برای دوره جدید که شروع میکنید از شما و تصمیم جدیدتان مراقبت کنیم و اتفاقات ناگوار احتمالی گذشته تکرار نشود . همچنین این دانسته ها کمک میکند که من بدانم که در چه بخشی از مسیر روان درمانی قرار دارید ، چه میزان با فضای جلسات روان درمانی آشنایی دارید و کدام بخش های زندگی تان را بررسی و تعدیل و تصحیح کرده اید.
به طور کلی ، اصل مسئله در اکثر جلسات آن است که تلاشمان در این مسیر است که شما خودتان بشناسید. اصولا قرار است شما را بشناسیم ، آن هم اینکه نه فقط من شما را بشناسم بلکه قراراست که خودتان ، خودتان را بشناسید. این یکی از اصلیترین هدف های درمانی در اتاق درمان است و یک درمانگر خوب و حاذق تلاش می کند آینه ای باشد برای اینکه شما بتوانید خودتان را در آن آیینه مشاهده کنید ، خودتان را دقیقتر بشناسید واضحتر درونتان را ببینید و با این بصیرت زندگی تان را برای خودتان تنظیم کنید و اتفاقات و تصمیمات را در وجودتان بهتر و سریعتر بگیرید
آیا میشود برخی چیزهای مهم را جلو مشاور و رواندرمانگرم نگویم؟
این سوال بسیار جالب و خوبی است . و جواب جالب آن این است که بله ! البته. هر چه را نمیخواهی نگو …
شما میتوانید برخی چیزها را نگویید. همه ما چیزهای خیلی پنهانی و شرم آوری داریم که دلمان نمیخواهد هیچ جایی آن را بگوییم. من قرار نیست شما را تحت فشار قرار بدهم که همه واقعیت را آن هم در جلسات اول بگویید. اما میدانم وقتی جلسات درمانی مان درست کار کند و پیش برود ، ارام ارام خیلی چیزها را خواهیم گفت و خیلی ها را خواهیم شنید. به خوبی میدانم که برخی گفته های سخت بعدتر و در طی درمان به زبان آورده میشود و نگران نباشید ، شما به خاطر دیر گفتن آنها سرزنش نخواهید شد.
شکل و طرح کلی جلسات روان درمانی
همانطور که پیشتر هم گفته شد ، جلسات روان درمانی استاندارد های خیلی زیادی ندارند و قرار نیست خیلی خشک و اتو کشیده باشند ، چرا که میان دو انسان شکل میگیرند ، موجوداتی با مشخصه های خاص و اختصاصی خودشان. به همین علت نگران این نباشید که چه اتفاقی قرار است بیفتد و چه وظایفی قرار است انجام شود همین را بدانید که قرار نیست در جلسات تراپی شما تحت فشار باشید و می توانید در واضح ترین شرایط خود خود خودتان باشید.